In 2024: geen asbestdaken meer

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat er voor moet gaan zorgen dat er in 2024 geen asbest daken meer zullen zijn in Nederland. Het gaat dan nog om zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest.

Fonds voor particulieren en bedrijven
In het plan om de resterende 80 miljoen vierkante meter te saneren is ook een fonds meegenomen voor particulieren en bedrijven die de sanering niet kunnen betalen. De VVD en CDA hebben een voorstel voor dat fonds gedaan en gaan in gesprek met provincies en gemeenten om het verder op te zetten.

De afgelopen jaren is er nog niet veel gesaneerd, twee jaar geleden is zo’n 10 miljoen vierkante meter weggehaald, afgelopen jaar iets meer. Dit jaar wordt er verwacht ongeveer 12 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd te worden. De plannen zijn erop gericht om dit rap te gaan versnellen – mede dus door een mogelijk fonds.

Populair bouwmateriaal
Asbest is vanaf de jaren ’40 tot en met de jaren ‘80 een zeer populair bouwmateriaal geweest; het was goedkoop, veilig en stevig. Het is veelal verwerkt in plafonds, daken, en om gas- en waterleidingen. In 1998 werd gebruik van asbest door particulieren (pas) definitief verboden. Daardoor bevatten tegenwoordig nog veel oudere constructies / gebouwen dit materiaal.

Verwijderen van asbest
Asbest laten verwijderen is een kostbaar proces. In eerste instantie moet er namelijk inventarisatie worden gedaan. Het materiaal levert bijvoorbeeld geen gevaar op zolang het met rust wordt gelaten in gebonden staat. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. Saneren gebeurt onder strenge veiligheidseisen en het gestorte materiaal moet ook altijd vooraf aangemeld worden.